مقالات

کلکتور

کلکتور در لوله کشی

از روش‌های جدید لوله‌ کشی آب گرم و سرد در داخل ساختمان می توان به روش لوله‌کشی کلکتوری اشاره کرد.

دراین روش آب بصورت یکنواخت و مساوی در تمامی قسمت‌های ساختمان تقسیم می شود و مرکز کنترل فشار آب در ساختمان است.

وهرموقع نیاز به تعمیر قسمتی از لوله‌کشی باشد، نیازی  به قطع کردن مسیراصلی آب در خانه نیست و از طریق کلکتور میتوان قسمت مورد نظر را قطع کرد و تعمیرات لازم را انجام داد  و در ضمن امکان گرفتن انشعاب جدید راحت‌تر می باشد.

کلکتورهمانطور که در عکس میبینید، وسیله ای لوله‌ای شکل است که دارای تعدادی خروجی است که با اتصال شیرمخصوص کلکتور به این خروجی‌ها آب به مسیرهای جدا از هم  تقسیم می شود.

 

کلکتور باعث می‌شود تا آب بصورت یکسان در لوله های ساختمان تقسیم شود و این امکان را می‌دهد که در هر زمان و بسته به ضرورت، آب هر قسمت را ببندند و تعمیرات و یا تغییرات خود را انجام دهند.

 

روش نصب کلکتور

کلکتورها معمولا در یک جعبه نصب می‌شوند که به آن، جعبه کلکتور گفته می شود. این جعبه‌ها دارای دو پایه در پایین و دو پایه در بالا هستند که هر کدام با یک بست مخصوص کلکتور را نگه می‌دارند.

معمولا جعبه کلکتور را در آشپزخانه، سرویس بهداشتی و یا تراس ساختمان نصب می‌کنند و دلیل آن هم در دسترس بودن جعبه کلکتور است.

نکات نصب  جعبه کلکتور

  • مکان نصب نباید زیاد تاریک، نم دار و سست باشد.
  • نباید در زیر اتصالات گاز و برق نصب شود.
  • کف ساختمان تا زیر جعبه کلکتور باید بین 15 تا 20 سانتی‌متر ارتفاع داشته باشد تا برای لوله‌هایی که انشعاب گرفته می‌شوند جایی برای خم کاری لوله و ورود به کلکتور داشته باشند و در این حین از بدنه کلکتور و ساختمان لوله‌ها بیرون نزنند.
  • قبل از نصب جعبه بهتر است کلکتورها آماده شوند و درون جعبه متصل شوند.
  • جعبه باید کاملا بصورت تراز نصب شود.

اگر جعبه کلکتور شما پایه نداشته باشد ، برای تراز کردن جعبه به روش زیر عمل کنید.

باید ابتدا بوسیله آجر و یا هر مصالح دیگری زیر کلکتور را تنظیم کنید و پس از تراز شدن ، با استفاده از گچ و یا شن و سیمان جعبه در جای خود محکم کنید.

ضمن اینکه ارتفاع گفته شده برای زیر جعبه کلکتور به این دلیل است که لوله‌هایی که انشعاب گرفته می‌شود بتوانند جایی برای خم کاری و ورود به کلکتور داشته باشند و در این حین از بدنه کلکتور و ساختمان لوله‌ها بیرون نزنند.

آماده کردن کلکتور

کلکتور باید با توجه به محاسباتی که انجام می‌شود آماده بهره‌برداری شود. پس برای این کار باید ابتدا محاسبه کنید که به چه کلکتوری، با چه ضخامت و با چه میزان خروجی نیاز دارید؟

-میزان ورودی آب  مورد نیاز کلتور شما چقدر است؟

– میزان خروجی‌  آب  ازهر انشعاب چقدر باشد؟

و- نهایتا نکته آخر اینکه آیا در ساختمان لوله کشی گرمایشی هم وجود دارد یا خیر؟ این به دلیل گرفتن انشعاب اضافی از کلکتور برای ورودی آب گرمایش می‌باشد.

 

ساده‌ترین راه برای تعیین و انتخاب کلکتور، میزان انشعاب‌های مورد نیاز و قطر لوله‌های مورد نظرشما  برای لوله‌کشی است.

 

طراحی کلکتور به شکلی است که در هر دو سمت امکان اتصال لوله‌های ورودی آب گرم و سرد وجود دارد.

کلکتور زمانی که برای اجرای لوله‌کشی آب گرم و سرد مورد استفاده قرار می‌گیرد تنها از یک سمت به لوله اصلی اتصال داده می‌شود و سمت دیگر آن با درپوش‌های مخصوص کلکتوری بسته می‌شود.

اما زمانی که در ساختمان لوله‌کشی گرمایش هم انجام شود از سمت دیگر کلکتوری که آب اصلی شهر به آن متصل شده است یک خروجی دیگر هم برای پکیج و یا آبگرمکن گرفته می‌شود.

اتصال لوله‌های اصلی به کلکتور توسط شیرهای زانویی کلکتور و یا زانوهای کلکتوری انجام می‌شود.که این زانوهای کلکتوری از نوع والو دار انتخاب می‌شود تا بتوانند ورود و یا خروج آب را کنترل کنند.

 

 

اتصالات کلکتور

لوله‌های ورودی آب اصلی و خروجی آب از کلکتورها بسته به میزان انشعاب و خروجی کلکتور و بزرگی ساختمان این شیرها انتخاب می‌شوند ومعمولا در ابعاد 25 و 30 انتخاب می‌شوند.

هر چه میزان خروجی کلکتور بیشتر باشد قطر لوله بهتر است بالاتر یعنی 32 باشد .

هرچه تعداد انشعاب‌ها یا خروجی‌ها کم باشد همان انشعاب 25 یا حتی 20 مناسب است.

ساختمان با 8 یا 10 انشعاب باشد باید از زانویی 32 و لوله 32 استفاده کنیم تا افت فشار و دبی نداشته باشیم.

اگر تعداد انشعاب 4 یا 5 انشعاب باشد انتخاب قطر لوله و زانویی 25 استفاده می کنیم.

برای کلکتورهای 6 خروجی هم با توجه به طول مسیر لوله‌کشی و نوع مصرفی‌ از لوله های 32 و 25 انتخاب می کنیم.

شیرهای خروجی به کلکتور، از نوع مهره ماسوره‌ای و یا پرسی

این شیرها در مسیر اتصال خود به دارای دو اورینگ و یک روکش پرسی اند.

وقتی سر لوله با دستگاه کالیبره لوله اماده و صاف شد می توان با مواد لیز کننده لوله را در  شیر با فشار متصل کرد، تا انتها یعنی جایگاه سوراخی که بر روی پوشش فلزی مشخص شده لوله وارد ‌شود و بعدا با دستگاه پرس لوله این روکش فلزی پرس ‌شود.

اگر شیر از نوع مهره ماسوره و پرسی باشد، در صورتیکه نیاز به تعویض والو باشد باید به کلی والو را تعویض شود زیرا سر لوله پرس شده و امکان باز کردن لوله نیست

نوع دوم شیرها یا والوهای کوپلی هستند.

این شیرها هم دو اورینگ دارند و یک واشر فلزی بر روی لوله قرار می‌گیرد تا در زمان اتصال لوله به والو این واشر فلزی پشت لوله و درون مهره قرار گرفته و به محل مورد نظر محکم شود.این واشر اجازه رها شدن مهره را نمی دهد

برای اتصال لوله درروش کوپلی ،باید حتما مراقب باشید که ابتدا مهره و بعد واشر فلزی باید درون لوله قرار بگیرد و لوله که به محل اتصال وارد شد واشر و مهره روی لوله قرار بگیرند.برای لوله‌کشی خانه شما می‌توانید لوله‌کشی آب سرد و گرم و یا لوله‌کشی گرمایش خانه را با لوله‌های 16 یا 20 و یا بصورت تلفیقی از این دو استفاده کنید.

استفاده از لوله 16 به دلیل فشار بالاتر و ضخامت کمتر  بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد

اتصالات کوپلی ایران پایپ

با اتصـالات کوپلـی ایران پایپ بـا تنـوع زیـاد و کارایی مطمئـن و قدرتمنـد، مـی توانـید اطمینان لازم  برای انواع سیسـتم های آبرسـانی، گرمایشـی و سرمایشـی را داشته باشید. اتصالات کوپلی از

چهـار قسمت متفـاوت تشکیل شده است که شـامل بدنه اتصـال کوپلـی، اورینگ  و حلقـه برنجـی و مهـره اتصـال بـرای مهـار لولـه و آب بندی اتصال تشکیل شده است.

مهمترین ویژگی های اتصالات کوپلی ایران پایپ عبارتند از:

1-آب بندی کامل سیستم.

2 -امکان باز و بست نمودن هر اتصال به دفعات متعدد بدون نیاز به تعویض هیچگونه قطعه.

2 -تنوع بسیار وسیع اتصالات.

4-استحکام قابل توجه اتصالات به دلیل طراحی مهندسی شده قطعات.

5 -سهولت اجرا در پروژه ها.

 

اجزای اتصال کوپلی ایران پایپ عبارتند از :

 

  • بدنه اتصال کوپلی ایران پایپ:

بدنـه اتصالات کوپلـی ایران پایپ از جنـس برنـج بـا آبـکاری نیـکل بـوده و در خروجـی انشـعاب هـر اتصـال، دندانـه هـای معکوسـی جهـت نگهـداری لولـه در جـای خـود وجـود دارد. در انتهـای دندانـه هـا، بدنـه اتصـال دارای رزوه هایـی بـرای پیـچ شـدن مهـره بـه آن قـرار دارد.

 

2- اورینگ:

در اتصالات کوپلـی ایران پایپ بـه منظـور جلوگیـری از نفوذپذیـری آب، عـلاوه بـر فشـرده شـدن دندانـه هـای بدنـه اتصـال در لایـه درونـی لولـه، از دو اورینـگ نیـز اسـتفاده شـده اسـت. ایـن اورینگ هـا در فواصل مشـخص و اسـتاندارد از یکدیگـر در میـان دندانـه هـا قـرار گرفتـه انـد و عمـل آب بنـدی را انجـام مـی دهنـد.

3- حلقه برنجی

حلقـه ای از جنـس برنـج و بـا آبـکاری نیـکل مـی باشـد. وقتـی بدنـه اتصـال درون لولـه قـرار مـی گیـرد، ایـن حلقـه بـر روی لبـه لولـه قـرار گرفتـه و لولـه درمیـان حلقـه برنجـی وبدنـه اتصـال مهـار مـی شـود.

4- مهره اتصال کوپلی

ایـن مهـره  از جنـس برنـج است و پـس از اینکـه لولـه در داخـل اتصـال قرارگرفـت، بـا بسـته شـدن بـر روی اتصـال، حلقـه برنجی را بـا فشـار خـود جمـع کـرده و اتصـال محکم خواهـد شـد.

 

 

 

اتصالات پرسی ایران پایپ

اتصالات پرسـی ایران پایپ بدلیـل تنـوع در سـایزهای 16الـی 32 میلـی متـر و پـرس بوسـیله دسـتگاه شـارژی- هیدرولیکـی، مورد توجـه مجریـان قـرار گرفتـه اسـت.

اتصالات پرسـی دارای سـه جـزء کـه شـامل بدنـه اتصـال پرسـی، اورینگ هـا و حلقـه اسـتیل اتصـال پرسـی بـرای پـرس اسـت. خـط هـای نگهدارنـده حلقـه بـرروی اتصـال، ضریـب اطمینانـی اسـت کـه بـا پـرس کـردن بـر روی اتصال محکم خواهد شد.

 

اجزای اتصال پرسی ایران پایپ عبارتند از:

 

بدنه اتصال پرسی ایران پایپ

بدنه اتصالات پرسی ایران پایپ از جـنس بـرنج با آبکاری نیکل بوده و در خروجی انشعاب هر اتصال، دندانه های معکوسی جهت نـگهداری لوله در جای خـود وجود دارد .

 

اورینگ های اتصالات پرسی

جهـت آب بنـدی بـر روی بدنـه اتصالات پرسـی ایران پایپ از دو اورینگ نیـز اسـتفاده شـده اسـت. ایـن اورینگ هـا در فاصلـه هـای مشـخص و اسـتاندارد از یکدیگـر در میـان دندانـه هـا قـرار گرفتـه انـد و آب بنـدی را بـا خـط هـای پرس، کـه از روی حلقـه اسـتیل بیـن ایـن اورینگ هـا قـرار مـی گیـرد، انجـام مـی دهـد.

حلقه استیل

اتصالات پرسی دارای حلقه ای از جـنس استیل می باشند. وقتی بدنه اتصال درون لوله قرار میگیرد، این حلقه ابتدا بر روی لوله قرار گرفته، سپس بدنه اتصال درون لوله قرار می گیرد که این حلقه استیل، لوله را به اتصال فشار داده و پرس برروی همین حلقه انجام می گیرد.

 

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × سه =